Prehrana Natisni

STROKOVNJAK ZA ŠPORTNE DODATKE IN ZA PREHRANO


Vse več ljudi se zaveda pomembnosti pravilne prehrane za zdravje in uspešen nadzor telesne teže. Cilje z redno vadbo bomo dosegli samo takrat, če bo naša prehrana pravilno sestavljena . Bodite eden izmed srečnežev, ki vam bodo na voljo znanje in izkušnje trikratnega svetovnega prvaka Duška Madžarovića.
Bogata izbira beljakovinskih in energetskih napitkov  najboljših svetovnih znamk v našem fitnessu , bo dodatno poskrbela za uspeh vaše vadbe ali hujšanja. Izbor vključuje napitke, ki vam zagotovijo dovolj energije za vadbo, in tiste, ki vam po vadbi omogočijo optimalno obnovo telesa ali podprejo vaš trud bodisi pri izgradnji mišic bodisi pri izgubi podkožnih maščob.

Verjetno je najbolj razširjen problem sodobnega človeka odvečna teža in sinonim tega problema je prav gotovo velik trebuh. V želji po hitrem rezultati se večina med nami loti vaj za trebušne mišice, vendar hitro tudi obupajo. Rezultat vadbe je predvsem odvisen od prehrane 60% in ostalih 40% lahko pripišemo telesnim aktivnostim. In ko govorimo o odvečni teži pod aktivnosti uvrščamo aerobne dejavnosti kot so kolesarjenje, aerobika, tek, hitra hoja…itd, ter na koncu vaje za trebušne mišice in vse ostale skupine mišic.

Vendar se začnejo zadeve zapletati, ko se moramo odločiti glede diete. Okoli nas je na vsakem koraku na stotine čudežnih diet kot so : ketonska dieta, ločevalna dieta, sadno-zelenjavna, lunina,  točkovna, razstrupljevalna, dieta kemičnega razkroja, dieta proti celulitu….in še bi lahko naštevali. Vsekakor moramo dieto prilagoditi posamezniku in ne obratno, vendar lahko omenim nekaj zakonitosti, ki veljajo za večino :

-         kalorijski deficit; v telo moramo vnašati manj kalorij kot jih dejansko v celem dnevu porabimo, v prevodu pomeni da zmanjšamo hrano in povečamo gibanje,

-         število dnevnih obrokov iz 1-2 večjih povečamo na 4-5 manjše obroke,

-         skušamo zmanjšati vnos ogljikovih hidratov ( OH ), izogibamo se enostavnih OH ( kot so sladkor in bela moka ) ter baziramo prehrano s kompleksnimi OH in vlaknatimi živili ( žitarice, črn kruh, riž, stročnice, zelenjava)

-         zmanjšamo vnos nasičenih maščobnih kislin, katere bistveno pripomorejo k debelosti. Ne pozabimo, da nam zvišajo raven holesterola v krvi in s tem pospešujejo nastanek ateroskleroze, to je poapnenje žil in s tem bolezni, kot so angina pektoris, srčni infarkt, možganska kap…itd. V telo pa še vedno vnašamo nenasičene maščobe Omega 3, ki jih najdemo v nekaterih ribah, lanenem olju, oreščkih in semenih.

-         Beljakovine ( gradbeni material naših celic) vnašamo predvsem iz virov, kot so belo meso, ribe, jajca, sojini izdelki, saj s svojimi aminokislinami ščitijo mišične celice  pred razpadom, do katerega lahko pride hitro v času diete, vendar so tudi beljakovine omejene, torej ne gre pretiravati,

-         V času diet je priporočljivo uporabljati multi vitaminsko mineralne dodatke.

-         Dnevno popijemo dovolj vode in drugih negaziranih in nesladkanih pijač,Hujšanje po

zdravem načinu mora namreč voditi k stalnemu zdravemu načinu življenja. Rezultat in vidne trebušne mišice bo možen samo ob pravilni in zdravi prehrani ter redno fizično aktivnostjo. Vendar pa tudi vzdrževanje telesne teže, ne samo hujšanje, zahteva zelo veliko samodiscipline.

 
Avtorji strani Statistika obiskov Webmail Copyright© 2008 Califoria Fitness - Vse pravice pridržane