California fitness FORUM
Dobrodošli, Gost
Prosimo Prijava ali Registracija.    Ste izgubili geslo?
Pojdi na dno Objavi odgovor Priljubljenih: 0
TEMA: Odg:IMUNSKI SISTEM
#3851
Dusko (Moderator)
Moderator
Objav: 4086
graph
Uporabnik trenutno ni prijavljen Kliknite tu za ogled profila tega uporabnika
Spol: Moški Lokacija: Ljubljana
IMUNSKI SISTEM pred 3 Let, 7 Mesecev Karma: 5  
Manj sonca, manj vitaminov in več tveganja za naš obrambni sistem – to je stanje, ki nas bo spremljalo naslednjih nekaj mesecev. Razkrivamo sedem zakonitosti, zaradi katerih boste ostali zdravi.

Po poletnih mesecih, dolgi sezoni alergij in hitri menjavi vremena je naš imunski sitem precej oslabljen, preti pa nam sezona prehladov, viroz in gripe. Prav zaradi tega je pomembno, da prisluhnemo sebi in svojemu telesu ter začnemo krepiti imunski sistem, da bomo zimo pričakali pripravljeni.

Imunski sitem zajema vse obrambne mehanizme našega telesa, ki se bojujejo proti različnim boleznim. Vsega pa telo samo ne zmore in zato potrebuje našo pomoč. Če boste pazili, kakšno hrano boste jedli v prihodnje in kakšen bo vaš življenjski slog, boste bolezni zaprli vrata.


Zakaj nam pade imunski sistem?


Naš organizem je vsakodnevno izpostavljen bakterijam, virusom, kemikalijam ... In če je naš imunski sistem oslabljen, se ne more bojevati proti sovražnikom, in tako zbolimo.

Imunski sistem pa slabijo tudi slabe navade, kot so kajenje, pomanjkanje spanca, nepravilna prehrana, dolgotrajno jemanje antibiotikov, stres, težko fizično in mentalno delo ...

Česa ne smemo prezreti

Najpogostejši simptomi oslabljenega imunskega sistema so utrujenost, okužbe, vnetja, alergijske reakcije, počasno celjenje ran, kronična driska in druge infekcije, kot so glivice in herpesi na ustnicah.

Strokovnjaki trdijo, da se povprečna odrasla oseba dvakrat na leto prehladi ali dobi kakšno infekcijo. Osebe, ki zbolijo štirikrat ali večkrat, morajo nekaj ukreniti glede krepitve imunskega sistema.

Mi vam priporočamo naslednje:

1. Jejte zdravo
Uživanje nekakovostne hrane povzroči, da smo bolj dojemljivi za okužbe, se počasneje zdravimo in naš imunski sistem hitreje oslabi. Znanstveniki so dokazali, kako z leti imunski sistem slabi, najnovejše raziskave pa kažejo, da se s pravilo prehrano lahko to slabljenje upočasni ali pa celo ustavi.

Vnos energije močno vpliva na aktivnost imunskega sistema, saj je dokazano, da podhranjene osebe hitreje zbolijo kot osebe z normalno telesno težo.

Imunski sitem pa ne mara preveč radikalne diete pa tudi prekomerne teže ne. Če želimo ostati zdravi, moramo jesti kakovostne proteine, dobre maščobe in probiotike.

Bogati proteini
Hrana nam mora dati visokokakovostne proteine, ki jih najdemo v ribah, morskih sadežih, mesu in mlečnih izdelkih. Tudi žitarice so lahko izvrsten izvor imunostimulirajočih aminokislin.

Hrana, bogata z vitaminom C
Vitamin C je prvi na seznamu za krepitev imunskega sistema, zato je pomembno, da uživate živila, ki ga vsebujejo. To so paprika, brokoli, agrumi, kot so grenivke, limone, mandarine, pomaranče, pa tudi zimska specialiteta – kislo zelje.

Vitamin C pa vsebujeta tudi cvetača in brstični ohrovt. Vsa ta živila je treba uživati ves dan, pri vsakem obroku nekaj, da se vitamin C počasi sprošča v organizem.

Probiotiki
Morda se sliši neverjetno, a glavnina celic imunskega sistema je v črevesju. Naš organizem je gostitelj milijarde bakterij, od katerih je večina 'dobrih'. Probiotiki je skupen naziv za določene bakterije, ki ugodno vplivajo na zdravje in imunski sistem.

Te bakterije so v hrani ali pa se hrana dodatno obogati z njimi in jih jemo kot dodatke. Fermentirani mlečni izdelki naravno vsebujejo žive bakterije, vse pogosteje pa jih dodajajo. Komercialno najpogosteje uporabljajo probiotike vrste Lactobaillus in Bifidobacterium, ki uravnavajo floro.

Poleg probiotikov pa telo potrebuje tudi probiotike, ki so hrana koristnim bakterijam in so pravi tandem s probiotiki.

Bogastvo antioksidantov
Antioksidanti krepijo imunski sistem, saj nevtralizirajo škodljive proste radikale, antioksidativni učinek pa imajo določeni vitamini in minerali, pa tudi rastlinski pigmenti. Skrivajo se v sadju in rumeni, rdeči in oranžni zelenjavi. Najdemo jih pa tudi v črnem vinu, temni čokoladi in zelenem čaju.

2. Redna telovadba
Staro pravilo se glasi, zdrav duh v zdravem telesu. Rekreirati bi se morali vsak dan, še posebej v naravi. Pojdite na prehod ali tekajte vsaj pol ure na dan. Naredili boste nekaj dobrega za svoje zdravje in linijo, poleg tega pa se boste otresli tudi stresa.

Še ena pozitivna stran telovadbe v naravi so sončni žarki, ki vsebujejo vitamin D. Raziskave so pokazale, da ta ščiti pred prehladom. Redna telovadba lahko okrepi vaš imunski sitem za kar 50 odstotkov.

3. Zagotovite svojemu telesu dovolj spanja

Kvalitete sen, po katerem se zbudimo naspani, je dober za imunski sitem. Zato si zagotovite dovolj spanja, in sicer vsaj 8 ur na noč.

Pojdite spat pred polnočjo, saj je ura spanja pred polnočjo enaka dvema urama spanja po polnoči. Vaš spanec bo še boljši, če bo v vaši spalnici približno 18 stopinj.

4. Izogibajte se stresa
Negativna čustva, stres in skrbi slabo delujejo na imunski sistem in zagotovo boste zboleli, če vas mučijo omenjene stvari. Če boste pozitivno gledali na svet in balansirali vsakodnevne obveznosti, boste težje zboleli.

5. Nosite primerno obleko in obutev
Stara reka pravita, kapa glavo čuva in bolezen pride po stopalih. Prek glave izgubljamo največ toplote, zato jo čuvajte s kapami in klobuki. Poskrbite, da imate vedno toplo in nepremočljivo obutev.

6. Razstrupljanje
Spomladi nas osvobodi strupov, ki se nakopičijo čez zimo. Če pa razstrupljanje naredite danes, se boste pripravili na mrzle dni.

Nekaj dni dobro čistite telo, da ga boste okrepili. Detoksikacija je proces čiščenja strupov iz organizma, saj ti slabijo imunski sitem in povečajo tveganje, da zbolite. Dobro je, da to naredite dvakrat na leto, saj večina ljudi uživa hrano, ki je polna pesticidov in hormonov, preveč mesa, sladkorja in drugih rafiniranih živil, živi v onesnaženem okolišu, kadi in pije.

Pri čiščenju strupov sodelujejo ledvice, jetra in črevesje. Detoksikacija pa je dobra tudi za mentalno zdravje, saj zmanjšuje tesnobo in posledice prevelikega stresa.

Simptomi prevelike količine strupov v telesu so glavobol, težave s kožo, zadah in neugodni vonj telesa. Poleg tega so tu še kandida, slabo pomnjenje, napet trebuh, slaba prebava, debelost in prekomerno hujšanje.

Organizem se čisti s hrano, ki temelji na enostavno pripravljenih živilih. Dober primer je surova hrana, kot sta sadje in zelenjava, ki naj bosta kuhana na pari. Solato začinite z limoninim sokom in olivnim oljem, izogibajte se soli, popru in drugim močnim začimbam.

Z uživanjem juhe, čajev in sokov je treba popiti tudi do tri litre tekočine. Med detoksikacijo lahko jeste tudi proso, ječmen in integralni riž. Izogibajte se beljakovinam, še posebej mesu. Zamenjajte ga z nemastnim jogurtom in izdelki iz soje.

Izogibajte se kavi, alkoholu, čokoladi, rafiniranim oljem, belemu sladkorju, beli moki, testeninam, rižu, krompirju, maslu in siru.

7. Privoščite si savno
Savna pomaga pri odpravljanju stresa, čisti in pomlajuje kožo ter celi organizem. Pomaga pri hujšanju, izboljša elastičnost arterij, niža krvni tlak in pomaga pri boleznih srca in ožilja.
 
Prijavi moderatorju   Zabeleženo Zabeleženo  
 
PERSONAL TRAINER - IBFF
FITNESS AND BODYBUILDING TRAINER - IBFF
  Administrator je onemogočil pisanje neprijavljenim uporabnikom.
#3852
Dusko (Moderator)
Moderator
Objav: 4086
graph
Uporabnik trenutno ni prijavljen Kliknite tu za ogled profila tega uporabnika
Spol: Moški Lokacija: Ljubljana
Odg:IMUNSKI SISTEM pred 3 Let, 7 Mesecev Karma: 5  
Vpliv nekaterih živil na delovanje imunskega sistema je še posebej dobro raziskan. Spodnja živila znanstveno dokazano pozitivno vplivajo na obrambo našega telesa, bodisi z vplivom na število obrambnih celic ali na njihovo aktivnost.

Česen
Čebula
Gobe shiitake
Oranžni pigmenti ali karotenoidi, ki jih najdemo v korenju, bučah, sladkem krompirju, kakiju, melonah in zeleni listnati zelenjavi
Ingver
Probiotični izdelki, kot sta jogurt in kefir ter kislo zelje in kisla repa


Največ, kar lahko torej v teh dneh storimo za kar najboljšo obrambo lastnega telesa, je, da si vzamemo čas za pripravo pestrih obrokov, ki naj bodo polni zelenjave, polnozrnatih žit, stročnic, oreškov in sadja. Ne pozabimo še na dovolj tekočine in spanja, hkrati si vsakodnevno privoščimo TELOVADBO in gibanje na svežem zraku.
 
Prijavi moderatorju   Zabeleženo Zabeleženo  
 
PERSONAL TRAINER - IBFF
FITNESS AND BODYBUILDING TRAINER - IBFF
  Administrator je onemogočil pisanje neprijavljenim uporabnikom.
Pojdi na vrh Objavi odgovor
Avtorji strani Statistika obiskov Webmail Copyright© 2008 Califoria Fitness - Vse pravice pridržane